Архитектурата в България

Градят се два нови жилищни комплекса в околностите на столицата

Два затворени жилищни комплекса ще бъдат изградени в покрайнините на София. Първият от тях – „Princess Vladaya” ще се състои от 23 самостоятелни къщи. Строителството му е в напреднала фаза, като се очаква първите домове в него да бъдат завършени до средата на следващата година. Целият комплекс заедно с инфраструктурата и директният път към магистралата пък ще са готови в края на 2008 година.
Вторият комплекс ще се нарича „Peturch RiverSide” и ще се състои от 80 самостоятелни къщи. Очаква се строителството му да започне до септември 2007г и да приключи 18 месеца по-късно. В първата фаза е включено изтраждането на търговски център, кафене, детска площадка, спортен център с плувен басейн, баскетболно игрище и тенискорт, както и панорамен кей. Във втората фаза ще бъдат построени и къщите.

Автор на архитектурния проект на „Princess Vladaya” е арх. Иван Бонев, а на „Peturch RiverSide” все още не е избран проектант. Инвеститор е строително-инвестиционната компания „Bulgaria Buy To Let”. „Целта на дружеството е да изгради красиви комплекси от самостоятелни еднофамилни къщи в близки до столицата райони, за да предложи на хората с по-високи финансови възможности уюта на крайградските зони” – обясниха от фирмата. тя ще предлага имоти на българи с цел живеене и на английски граждани, коите имат инвестиционна цел. Предвижда се 50% от компексите да бъдат продадени у нас и 50% извън граница. Къщите ще се продават напълно завършени и обзаведени на цени от 132 000 до 290 000 евро.
За българските семейства, които изберат да живеят в един от двата комплекса, фирмата-инвеститор предлага различни финансови схеми. Най-атрактивната от тях е размяна на притежаван от клиента недвижим имот и остатък под формата на финансиране на фирмата. Компанията наема независим експерт, които да извърши оценка на пазарната стойност на съществуващата собственост. При постигане на съгласие на двете страни „Bulgaria Buy To Let” закупува стария имот и предоставя на клиента нова къща. Разликата в цените се финансира под формата на дългосрочен заем предоставен от фирмата за срок от 15 години при 7% годишна лихва.
Радостина Попова, в-к Арх&Арт бр. 24, 2007г