Архитектурата в България

Архитектурата: преди всичко мисловен процес

Тази мисъл напълно съответства на характера на двете сгради, празнуващи своята 70-годишнина. Те са Хотел-ресторант и концертна зала „България” и Кинотеатър и апартаментен хотел „Балкан”. Факт е, че няколко поколения българи чувстват тези сгради като свои...вероятно заради известните зали в тях: великолепната концертна зала „България” и залата на „Младежкия театър”.

Проектите са дело на големи наши архитекти Станчо Белковски и Иван Данчов, които в продължение на четвърт век работят заедно. Първи в хронологичен ред е комплекс „България” (1934-1937). Проектът е спечелен с конкурс, а мотото на авторите: „Единство в едрото, свобода в дребното” е въплатено в сложния многофункционален обект. Особено трудната за изпълнение задача идва първо от неправилния и обременен със съществуващи сгради парцел и второ, от сложната инвестиционна програма: хотел, бирхале, зимна градина, концертна зала. Стремежът на авторите към една класическа простота и виждането им, че „пряката цел на архитектурата е да създава пространства”, определя комплекс „България” като една от най-изтъкнатите творби в новата българска архитектура. Вярната художествена мярка и чувството за детайл и пропорция личат в изиканото вътрешно оформление и във външния архитектурен образ. Постигнато е едно целесъобразно архитектурно-планировъчно решение, с правилно степенуване и подходящо разположение на различните помещения и зали. Пространствата са открити едно към друго и към външната среда – отваряеми витрини на сладкарницата и подвижен таван ресторанта. Стилният интериор на хотел-ресторант „България” с естетическите му качества и уют, се дължи на здравото художествено чувство и творческо умение на двамата автори, а отличната акустика на концертна зала „България”, постигната чрез подходящи материали, я прави незаменима и до днес. Остава неосъществен замисленият главен подход откъм площада. В тази връзка трябва да се спомене, че съществува одобрен силуетен план за изравняване височините чрез надстрояване на сградите с лицекъм площад „Батемберг”, съседни на банката „Pariba” до ъгъла с улица Аксаков и тези съседни на зала „България”. Кончината на инвеститора ще забави във времето тази реализация.

Втори по ред е комплекс „Балкан” (1935-1937), в чийто проект функция, конструкция и архитектурна форма са свързани в неделимо творческо единство. Зрялото майсторство на авторите личи в добре оформената и пропорционалната кинозала и в удобните фоайета. Входът е подчертан чрез преминаващ през два етажа касов вестибюл, а лицето на „Балкан” е оформено от модерни магазини. Над тях са разположени 40-те апартамента и 12-те стаи на хотела. Трябва да се подчертае, че това е една от първите жилищни сгради коридорен тип реализирани у нас, със съвременна функционалност и техническа обезпеченост на обитаване. Театърът бе основно реконструиран миналата година, но фасадата към булевард „Дондуков” е почти без промени – погледът на миновачите и днес се спира на високите витрини на магазините.
арх. Милена Михайлова, в-к Арх&Арт бр. 24, 2007г


Статии за Архитектура

- Започна изграждането на...

- Градят се два нови...

- Столичани отново ще се радват...

- Архитектурната критика ...

- Историческата среда около ...

- Екологично и енергоефективно ...

- Увековечават паметта на София...

- Музей на палеолита в Южна Корея...

- Авторитетен и представителен ...

- СИТИ ЦЕНТЪР СОФИЯ ...

- Архитектурното наследство на ...

Архитектурни Новини

Чествахме световния ден на Архитектурата

В Централния дом на архитекта тържествено беше отбелязан 1 октомври – Международният ден на архитектурата. В залата и в градината на ЦДА се събраха десетки творци от различни поколения, приели за своя съдба съзидателната и творческата професия на архитекта...


Тракийската гробница край Александрово е предложена за световен паметник

Тракийската гробница със стенописи в землището на село Александрово, Хасковска област е открита през декември 2000 година. Намира се югоизточно от него, в надгробна могила с диаметър около 60 метра и височина 15 метра. Конструкцията е от каменни блокове, на суха фуга, върхът на купола е покрит с плоча. Живописна украса има и в трите помещения на гробничното съоръжение – запазена в различна степен...