Архитектурата в България

Столичани отново ще се радват на езерото „Ариана”

Емблематичното за столичани езеро „Ариана” ще бъде напълно възстановено през месец август. Това съобщи зам. кметът на София по „Инвестиции и строителсво” Ирина Савина. По думите й в момента езерото се ремонтира.

Още миналата година кметът Бойко Борисов обяви, че водната атракция ще бъде възстановена. Тогава той подписа договор за реконструкцията й с управителя на фирма „Профудс” ЕООД Пламен Иванов. Градоначалникът обясни, че през лятото в езерото ще плуват лодки и водни колела, а през зимата то ще се превръща в ледена пързалка. До него се предвиждаше изграждането на детска площадка и съоръжения за каране на ролери и скейтборд.
Както е известно още преди 11 години е изготвен специален проект за реконструкцията на езерото. Той е на арх. Александър Найденов.

Ирина Савина съобщи още, че фонтанът на пл. Славейков няма да бъде пуснат, докато не приключи делото за трагедият, при която преди две години загина млад мъж. Тя увери, че останалите шадравани в столицата са безопасни за здравето на гражданите.
Специалисти са проверили и техническото състояние на 35 чешми, намиращи се в паркови зони на София. Осемнадесет от тях са в лошо състояние и се нуждаят от ремон. За него общината трябва да отдели около 140 000лв, уточни Савина.
Радостина Попова, в-к Арх&Арт бр. 24, 2007г