Архитектурата в България

Започна изграждането на нов Бизнес Парк в София

Започна строителството на нов бизнес парк в столицата – Sofia Airport Center. Той ще се намира на булевард „Христофор Колумб”, близо до летище София. Инвестицията се осъществява от ‘Tishman management company’, която ще вложи 250 милиона евро в реализацията на проекта. Първата копка бе направена на 5 юни 2007г.

Архитектурният проект е дело на българското проектантско бюро „Проарх” и чуждестранното – „Ci Gler Marani Architects”. Върху площ от 165 000кв.м ще бъдат построени офиси, логистичен център и хотел. Паркът е проектиран така, че да бъде в хармония с околната среда, обясниха инвеститорите. По думите им в центъра му ще бъде изградено изкуствено езеро и ще има богато озеленяване. Комплексът ще разполага и с голям подземен паркинг.

Офисната площ ще се простира върху 100 000кв.м. Компанията вече преговаря с международни и български фирми, които да наемат помещенията. Офисите разполагат с двойно остъклени прозорци с подвижни панели, а височината на стените им е 2,85 метра. На всеки етаж има й кухненски боксове.
Логистичната база ще се построи на площ от 22 000кв. метра. Инвеститорите преговарят с международна хотелска верига за изграждането на три-звезден бизнес хотел. Той ще има 250 стаи, център за възстановяване и фитнес. Все още не е избран главен изпълнител на стоежа. Очаква се до две седмици да бъде издадено разрешително за строеж на бизнес парка. В началота на юли ще започне първият етап на строителството, за изграждане на офис сградите и логистичните площи. Те трябва да бъдат готови до средата на 2008г. Предвижда се целият комплекс да бъде изграден след 3-4 години.
Радостина Попова, в-к Арх&Арт бр. 24, 2007г