Архитектурата в България

СИТИ ЦЕНТЪР СОФИЯ -
търговско-развлекателен комплекс

Архитектурата в БългарияНа едно от най-оживените централни кръстовища в София – ъгълът между булевардите „Черни връх” и „Арсеналски” – се намира търговско-развлекателният СИТИ ЦЕНТЪР СОФИЯ. Той е дело на архитектурната група с ръководител арх. Илиан Илиев и архитектите Мирослав Атанасов, Диана Данкова-Борисова и Цветалина Моянкова. Импозантната сграда, така нареченият МОЛ, е в непосредствена близост до музея „Земята и хората” и граничи с Южния парк. Тя привлича вниманието със съвременната си архитектура, семпли форми, разнообразни фасадни облицовки и цветово оформление.
Изпълнена е с монолитна носеща конструкция – стоманобетонови плочи , колони с капители, противоземетръсни шайби и ядра около асансьорите и стълбищтните клетки. Оформлението на фасадата е умело съчетание на облицовка от камък, алуминиеви конструкции със стъклопакет, ETALBOND и клинкерни плочки.

Композирането на фасадния модул, чиято форма на правоъгълна рамка във височина съответства на конструктивната форма на магазинните клетки, с остъкления дъговиден обем е оригинално е ефектно. Редуването на тези „рамки” на фасадата в една начупена линия е продиктувано от желанието на автора да излезе от стандартната форма и да наруши монотонната визия. Същият водещ фактор е наложил идеята, челната форма на фасадата да е елегнатна дъга. Тя е повторение на голямата дъга, която прави в този участък бул. „Арсеналски”. Акцент на тази форма е красивата козирка, обединяваща цялата сграда. В отговор на търсеното най-точно съотношение между остъкления дъговиден обем и ортогоналния на рамките, е дъговидната форма в средата на западната фасада. Интересно е постигнатото разграничение между функционалните нива на комплекса чрез оформлението на фасадата. Така например „рамките” във височина обхващат първите две нива, където са разположени търговските и магазинните площи. Стъклена ивица над рамките „прорязва” почти цялата сграда. Тя е около третото ниво, където са разположени заведенията за хранене и развлекателният център.
Като контрапункт на намиращия се на отсрещния ъгъл хотел „Хемус” в източната част на сградата е обемът на киното. Този ъгъл е ситуиран много добре спрямо двата булеварда. И тук аналогично е повторена стъпаловидната фасада, като над нея е разположен масивния блок на CINEPLEX-a. Скосяването на стената при източния подход към сградата е направено, за да се подчертае главния вход на търговско-развлекателния комплекс. Колоната и гредата над нея заедно с тази стена образуват отново една голяма „П”-образна рамка, включваща се оригинално в контекста на проекта.
Асиметричната планова схема на строежа е продиктувана от съществуващата наоколо градска среда. МОЛ-ът – това е „алея под покрив с климатизация”. Архитектурният проект е съобразен с основния организиращ елемент по хоризонтала-търговската алея. Отличителното тук е решението да има диагонал, пресичащ централната ос. Алеята на входното ниво, успоредна на бул. „Арсеналски” е главният композиционен елемент в структурата на търговските площи. За да запази естествената пътека от кръстовището към парка, проектантът е направил диагонална алея, която пресича основната. Нейните входове/изходи са от ъгъла на двата булеварда и от алеята на Южния парк, и това създава впечатление за непрекъснатост, във вид на своеобразно покрито място за пазаруване, разходка и почивка. Алеите се пресичат в кръгово атриумно пространство, което преминава по вертикала през шестте етажа на сградата. Търговската алея и атриумът организират около себе си отделните обекти – магазини, заведения за хранене, развлекателни зали и т.н. Те създават впечатление за пространство с обозримост на отделните нива на комплекса – както над, така и под ниво терен. Ескалаторите и асансьорите, разположени в това пространство, правят достъпа до различните нива лесен и приятен. Покривното остъкляване над търговската алея допринася за комфорта на магазините и заведенията в сградата.
Сити центърът има шест нива – две подземни и четири надземни. В сутерените на сградата са разположени два подземни паркинга общо с триста и седем паркоместа, като до този на първо ниво има достъп и от двата булеварда. На второ ниво има супермаркет със складова площ, с достъп от паркинга и от фоайето/атриума посредством ескалаторите и асансьорите. Има технически и машинни помещения за различните инсталации обслужващи комплекса. Над тях са административните помещения, офиси, складове и битовите помещения за персонала.

От двете страни на търговската алея на първия и втория етаж са разположени места за магазини, малък банков салон, заведения за хранене, кафе, обслужващи помещения, евакуационни стълбища и асансьори. Структурата на сградата, както и системите на инсталационното обслужване, дават възможност за преразпределяне на магазинните площи според нуждите и спецификите на наемателите. Третият и четвъртият етаж са предназначени за развлечение и отмора. Там се намират модерен кинокомплекс CINEPLEX с шест зали и общо 1500 места KFC, комплекс за хранене с магазини тип „Фуд корт” , електронно казино, боулинг и билярден комплекс с кафе бар. Има два ресторанта с покривни тераси, суши бар и бар с достъп до терасата на комплекса, техномаркет и други технически и служебни помещения. Изпълнител на Сити център София е „ГЛАВБОЛГАРСТРОЙ”. Освен корпуса фирмата е правила и някои от елементите не интериора. Във външното оформление на сградата са използвани най-съвременни материали. Изпълнител на фасадата е „СИМПАЛ груп”. За облицовката са използвани керамични плочки AGROBBUCHTAL с уникално антибактериално и самопочистващо се покритие. Остъклените части са с алуминиеви профили на италианската фирма METRA с нискоемисионно стъкло INTARPEIN. Облицовката се ЕТАЛБОНД е използвана както за фасадата, така и за част от колоните във вътрешното пространство. Цветовете са подбрани от топлата гама – охра, бежово и кафяво в съчетание със сиво.

Проектирането на интериора на общите части на комплекса, графичният дизайн и рекламата по фасадата са дело на „КРЕАРТ”. Настилките по пода и около асансьорите са от гранитогрес. Чрез редуването на гланц и мат, бежово и кафяво са оформени подовите фигури. Същите фигури и цветове се повтарят и навън от тротоарните плочки около центъра. Грубата мазилка на част от колоните във вътрешното пространство е в противовес с тези, облицовани с ЕТАЛБОНД и другите, покрити с МДФ тип „венге”. Търсен е ефект чрез сблъсъка на противоположностите – грапаво и гладко, мат и гланц, светло и тъмно. Приятно впечатление правят парапетите от стъкло и метал, изпълнени от „УНИКАТ 2005”.
Използваните окачени тавани на немската фирма AMF допринасят значително за подобряване на акустиката и уюта в общите части на търговския център. Същевременно те създават неповторим облик в интериора. Моделът RANURA, чрез фрезованите си квадрати създава усещане за триизмерна структура на тавана. При него, както и при останалите типове пана, използвани в магазините, чрез канта VT (падащ борд), монтиран на тясната 15 мм видима носеща конструкция, се постига възможността да бъдат ревизирани безпроблемно скритите инсталации и същевременно профилите на окачения таван да въздействат много по –дискретно и ненатрапващо се в интериора.
Пред търговските пространства и около атриума са разположени семпли пейки за почивка от МДФ в бяло и „венге”. Кошчетата за боклук и големите кашпи с едри цветя, покрай тях допълват усещането, че си в парка.
Особено внимание от страна на „КРЕАРТ” е обърнато на външните реклами и логото на Сити центъра. По техен проект и реализация също така са и всички табели вътре в комплекса. Магазините, заведенията и кинокомплексът са обзаведени от различни фирми по индивидуални проекти.
Валерия Тодорова, сп. АРХИТЕКТУРА, юни 2006 г.


Статии за Архитектура

- Започна изграждането на...

- Градят се два нови...

- Столичани отново ще се радват...

- Архитектурата: преди всичко...

- Архитектурната критика ...

- Историческата среда около ...

- Екологично и енергоефективно ...

- Увековечават паметта на София...

- Музей на палеолита в Южна Корея...

- Авторитетен и представителен ...

- Архитектурното наследство на ...

Архитектурни Новини

Чествахме световния ден на Архитектурата

В Централния дом на архитекта тържествено беше отбелязан 1 октомври – Международният ден на архитектурата. В залата и в градината на ЦДА се събраха десетки творци от различни поколения, приели за своя съдба съзидателната и творческата професия на архитекта...

Тракийската гробница край Александрово е предложена за световен паметник

Тракийската гробница със стенописи в землището на село Александрово, Хасковска област е открита през декември 2000 година. Намира се югоизточно от него, в надгробна могила с диаметър около 60 метра и височина 15 метра. Конструкцията е от каменни блокове, на суха фуга, върхът на купола е покрит с плоча. Живописна украса има и в трите помещения на гробничното съоръжение – запазена в различна степен...