Архитектурата в България

Увековечават паметта на София

Столичната община, ОП „Стара София” с Музей за историята на столицата и строителна компания „Торин” обявиха съвместната инициатива за представяне на столицата като европейски град в първата година от еврочленството на България. Чрез издаването на мултимедиен диск, посветен на историята на София, се поставя началото за отбелязване на няколко важни годишнини – 80 години от създаването през 1928г. на Музей за история на столицата (разполагал с постоянна експозиция единствено в периода 1941-1943г.), както и на 130 години от Освобождението и на превръщане на София в столица на модерна България през следващите не повече от 40 години, след 1978г.
Това обясниха пред медии зам. кметът на София Йорданка Фандъкова, изпълнителният директор на ОП „Стара София” с Музей за история Борис Чилев, Тони Тончев – управител на строително дружество „Торин”, както и продуцентите на специално издадения мултимедиен диск, „София – една дълга история”.
Дискът разкрива увлекателно чрез текст, фотоси и звук и чрез гласа на Андрей баташов първите години на превръщането на малкото османско селище в модерна столица, в която от Европа нахлуват сецесионът, неоромантизмът и неокласицизмът като архитектурни течения, а софиянци се образоват и обличат в париж и Виена. През 1880г. се преминава към първото градоустройство и новото строителство. Така още през 1900та година София има електрически трамвай и осветление, широки улици и представителни къщи, хотели ... Специално място в диска е отделено на ролята на кмета Димитър Петков и приноса му за модерното развитие на София.

Дискът е в тираж от 100 бройки и е двуезичен – на български и на английски език. Собственост е на Столичната община и ще бъде предоставен на софийските училища. Може да се продава и в музеите. Към него проявяват интерес и български дружества в чужбина.
„Музеят ни разполага с над 120 000 ескпоната от времето на неолита до днес, отпреди повече от 6000 години. За съжаление повечето от тях са в кашони, но се надяваме да бъдат показани на обществеността след като бъде официално открит Музеят за историята на София. той се намира в южната и източната част на централната минерална баня и в двора. В момента по проект „Красива България” се извършва адаптация на сградата – паметник на културата, в общинска представителна сграда с водолечебен център – в северното крило. Текат строително-ремонтни дейности, модернизирана е топлоцентралата, обновяват се фасадите; инсталациите – само 15 вида, заради специфичните изисквания към музейните експозиции; довършват се подовете и настилките” – обясни директорът на общинското предприятие. Вероятно експозицията ще бъде представена при официалнотооткриване, което предстои при честванията на 130 години от превръщането на София в столица.
Ленко Кръстев, в-к Арх&Арт бр. 28, 2007г


Статии за Архитектура

- Започна изграждането на...

- Градят се два нови...

- Столичани отново ще се радват...

- Архитектурата: преди всичко...

- Архитектурната критика ...

- Историческата среда около ...

- Екологично и енергоефективно ...

- Музей на палеолита в Южна Корея...

- Авторитетен и представителен ...

- СИТИ ЦЕНТЪР СОФИЯ ...

- Архитектурното наследство на ...

Архитектурни Новини

Чествахме световния ден на Архитектурата

В Централния дом на архитекта тържествено беше отбелязан 1 октомври – Международният ден на архитектурата. В залата и в градината на ЦДА се събраха десетки творци от различни поколения, приели за своя съдба съзидателната и творческата професия на архитекта...


Тракийската гробница край Александрово е предложена за световен паметник

Тракийската гробница със стенописи в землището на село Александрово, Хасковска област е открита през декември 2000 година. Намира се югоизточно от него, в надгробна могила с диаметър около 60 метра и височина 15 метра. Конструкцията е от каменни блокове, на суха фуга, върхът на купола е покрит с плоча. Живописна украса има и в трите помещения на гробничното съоръжение – запазена в различна степен...