Архитектурни Новини

Тракийската гробница край Александрово е предложена за световен паметник

Тракийската гробница със стенописи в землището на село Александрово, Хасковска област е открита през декември 2000 година. Намира се югоизточно от него, в надгробна могила с диаметър около 60 метра и височина 15 метра. Конструкцията е от каменни блокове, на суха фуга, върхът на купола е покрит с плоча. Живописна украса има и в трите помещения на гробничното съоръжение – запазена в различна степен. Стенописите са с изключително високо качество по своя стилов, иконографски и художествен характер. Гробницата е датирана във втората половина на 5-ти век пр. Христа. Изобразените ловни сцени, отразяващи лов на глиган са без аналог до този момент.

Архитект Угринов, какви са последните новини от преговорите за отпускането на този заем, които се провеждат под ваше ръководство?
- Японската помощ за изграждане на приемна града близо до тракийската гробница край село Александрово, Хасковска област, отдавна не е новина. Всичко започна преди няколко години, когато в НИПК се получи от Министерството на културата писмо с предложение да определим един обект, който да предложим за японската помощ (японците сами са предложили да направят дарение). Тогава не се знаеше ще стане ли нещо, защото имаше много кандидати. Ние в института обсъдихме и решихме, че най-подходящото място да се направи една такава приемна сграда е в Александрово. Разбира се, тя няма да е непосредствено до гробницата, но понеже самата гробница е с много висока качество на стенописите, а има проблеми с опазването, по този начин да се спре един непрекъснат достъп вътре. И едно от предложенията беше това – то мина всички етапи на преговорите и бяхме одобрени. Преди два три месеца преговорите бяха финансирани с подписването на нота.
Защо се прави тази сграда? Първо, в самата гробница не може да се виза безразборно – трябва да има достъп и то много ограничен. За да може да се види все пак, да се почувства духа на древността – защото всеки ще има интерес да отиде и да види гробницата – затова се реши да се направи тази приемна сграда. В нея освен всички необходими зали (приемната сграда всъщност е музей) за лекции и експозиция на събраните в околността археологически предмети, ще има и копие на самата гробница в мащаб 1:1. Копието ще бъде изградено съвсем точно, от камък и изписано от художници. Така че всеки, който отиде там – включително ученици, групи да могат да се запознаят и да видят макар и не в оригинал, да има възможност да им се обясни, да им се покаже снимков материал. А специалистите и хората, които наистина заслужават – ще бъдат допускани, но ограничено. Сградата ще има различни инсталации, охранителна техника – ще бъде направено всичко необходимо. Японците видоизмениха нашия проект – проектите всъщност се изработват от тях и са почти завършени.
Сега фактически се водят преговори от последния етап – за самото строителство, траншове на плащане – конкретно и делово, както японците си водят нещата – в момента те работят и са направили една доста обемиста папка. В крайна сметка те идват да преговарят освен за конкретните неща и с общината, с Министерството на културата, с НИПК. С община Хасково преговарят за инфраструктурата, защото това е тяхно задължение: път, ток, вода, канал – тя трябва да бъде изградена със собствени средства – включително и проектите. Японците правят самата сграда и оборудванито, както и копието на гробницата, за което преговарят с различни фирми.
Архитект Угринов, каква е гледната точка на НИПК по отношение на приемните сгради изобщо – около всички археологически обекти ли ще се изграждат приемни сгради?
- Навсякъде, където има посетителски интерес към такива обекти, има и интерес да се построи нещо около него – приемни сгради, хотели, заведения и прочие. Някъде наистина има нужда от приемни сгради, защото те са фактически музейни сгради. Например освен да отидиш и видиш Перперикон – това, което е на място – има и неща, които могат да се изложат като експозиция и да се видят. Разбира се сградите не трябва да бъдат големи, местата където се изграждат трябва да бъдат подбрани, така че да не нарушават автентичността на района. И за Александрово и за Перперикон проектите на устройствените планове са одобрени от НИПК. Така че ние  не сме категорично „не”  или „за” приемните сгради – някъде е необходимо, някъде не е нужно. Една приемна сграда може да обслужва примерно цялата „Долина на царете”, не е нужно до всяка могила да има приемна сграда – но до всяка могила трябва задължително да има охрана. Разбира се има тракийски гробници като Казанлъшката, като тази в Александрово, като Свещари – места, където е задължително да има приемни сгради.
Защо в Института спряхте избора си точно на гробницата при Александрово?
- Първо, защото тя е тракийска гробница с изключително качество. След това условието беше да бъде световен паметник на културата. Ние фактически успяхме да прокараме идеята – без гробницата да е световен паметник – да получим тази помощ. Но ние НИПК и Министерството на култуата – предложихме да се кандидатства, защото предполагахме, че ще бъде одобрена, а в един момент тракийската гробница при Александрово ще стане и световен паметник на културата. Така цялата околна територия вече ще бъде изградена комплексно, ще има охрана, работи се по реставрация на стенописите, работи се по климатизацията. Това, разбира се, става с български средства – японците не отпускат средства за самия оригинал на гробницата – това е задължение на българската държава.
арх. Милена Михайлова, в-к Арх&Арт бр.40, 2007гАрхитектурни Новини

Чествахме световния ден на Архитектурата

В Централния дом на архитекта тържествено беше отбелязан 1 октомври – Международният ден на архитектурата. В залата и в градината на ЦДА се събраха десетки творци от различни поколения, приели за своя съдба съзидателната и творческата професия на архитекта...Архитектурни Статии

Архитектура в България:
- Започна изграждането на...
- Градят се два нови...
- Столичани отново ще се радват...
- Архитектурата: преди всичко...


Световна архитектура:
- Новите седем чудеса на света...
- Лувърът в париж с пирамидите на...
- Климатичните аномалии станаха ...