Архитектурни Новини

Чествахме световния ден на Архитектурата

В Централния дом на архитекта тържествено беше отбелязан 1 октомври – Международният ден на архитектурата. В залата и в градината на ЦДА се събраха десетки творци от различни поколения, приели за своя съдба съзидателната и творческата професия на архитекта.
Откривайки тържеството, заместник председателят на УС на САБ арх. Лило Попов прочете специалното приветствие на президента на МСА Гаетан Сю до българските му колеги, в което той изтъква високата отговорност и мисия на архитектите в борбата за чистотата на планетата и срещу замърсяващите околната среда вредни производства. Днес МСА обхваща  1 300 000 архитекти от 116 страни от целия свят – една внушителна организирана сила, способна на големи дела.
Поздравления и съпричастност към празника изпратиха народния представител архитект Силвия Алексиева и генералният директор на НДК Христо Друмев.
Както си му е редът слово произнесе и председателят на САБ арх. Спиридон Ганев, който също акцентира на големите отговорности на българските архитекти – активни и съзидателни участници в общо-европейския процес.
Емоциите в залата рязко повишиха градуса си, когато заместник министърът на културата Иван Токаджиев обяви името на носителя на Годишната награда за цялостно творчество в областта на архитектурата и за принос в опазването на културно-историческото наследство. Лауреат на престижното отличие за 2007г. е архитект Иван Николов – утвърден съзидател на следвоенна България и ярък радетел за опазване на културно-историческото ни наследство. Поради здравословни проблеми 85-годишният ветеран не успя да дойде на тържеството и наградата получи неговата внучка Мая. Председателят на дружество „Синтез. Интериор. Дизайн” към САБ, в което членува арх. Николов, арх. Васил Вълчев обяви, че след оздравяването на лауреата, той ще бъде честван от колегите, приятелите и учениците си.
С това обаче наградите в тази паметна вечер не свършиха. С решение на Управителния съвет на САБ за големия му принос в архитектурното дело проф. Евлоги Цветков беше награден с престижното съюзно отличие – сребърния пръстен с печата на Кольо Фичето. Проф. Цветков благодари за високото признание и внесе весела нотка в атмосферата като обяви, че този пръстен ще му е също така ценен, както откраднатата преди години от дома му брачна халка.
Заедно с похвалните слова за големия творчески потенциал на българските архитекти и приноса им за създаването и укрепването на международната архитектурна общност, президентът на Международната академия на архитектурата проф. арх. Георги Стоилов обяви решението на ръководството на МАА за присъждане на доц. арх. Жеко Тилев на професорско академично звание. „Повишеният” в звание научен работник, преподавател и утвърден в практиката проектант също каза вълнуващи думи за днешната мисия на архитектурата. Тържеството завърши с изискан коктеил.
в-к Арх&Арт, бр.40, 2007г



Архитектурни Новини

Тракийската гробница край Александрово е предложена за световен паметник

Тракийската гробница със стенописи в землището на село Александрово, Хасковска област е открита през декември 2000 година. Намира се югоизточно от него, в надгробна могила с диаметър около 60 метра и височина 15 метра. Конструкцията е от каменни блокове, на суха фуга, върхът на купола е покрит с плоча. Живописна украса има и в трите помещения на гробничното съоръжение – запазена в различна степен...



Архитектурни Статии

Архитектура в България:
- Започна изграждането на...
- Градят се два нови...
- Столичани отново ще се радват...
- Архитектурата: преди всичко...


Световна архитектура:
- Новите седем чудеса на света...
- Лувърът в париж с пирамидите на...
- Климатичните аномалии станаха ...