Световна архитектура

Климатичните аномалии станаха глобален проблем

Невиждани климатични аномалии засегнаха голяма част от света тази година – наводнения заляха Азия, горещи вълни обхванаха Европа, сняг затрупа Южна Африка, се казва в доклада на Световната метеорологична организация.
В глобален мащаб температурите на земната повърхност през януари и април са били най-високи, откакто се правят такива измервания през 1880г. Те са с повече от 1 градус по Целзий по-високи от средните за тези месеци.

Южна Азия пък бе залята от невиждани наводнения, причинени от мусонни дъждове; необичайни порои се изсипаха над Северна Европа, Китай, Судан, Мозамбик и Уругвай; гореща вълна обхвана Югозападна Европа и Русия; безпрецедентни валежи паднаха в Южна Америка, отчитат от метеорологичната организация. „Началото на 2007г. беше много активен период от гледна точка на аномалиите във времето”, обяснява експертът Омар Бадур. Повечето учени смятат, че крайностите в климата ще стават все по-често явление, тъй като емисиите от въглероден двуокис причиняват нарастване на температурите в глобален мащаб. Според Бадур обаче не е възможно да се каже съ сигурност какво ни очаква през втората половина на 2007г - „Много е трудно да се правят прогнози за оставащите месеци”. Междуправителсвената комисия за промените в климата към ООН, която е съставена от стотици експерти, установи, че през последните 50 години има тенденция за настъпване на промени в климата. Според специалисти необичайните явления най-вероятно ще зачестят. Най-големите наводнения, причинени от мусоните в Южна Азия, засегнаха 30 млн. души в Индия, Бангладеш и Непал като унищожиха обработваемите земи, добитъка и домовете на хората. Това засилва страховете от възникването на нови епидемии в гъсто населените райони. Пороите засегнаха южните части на Китай през юни и почти 14 млн. души пострадаха.

Тазгодишните май и юни бяха най-влажните месеци в Англия и Уевс от 1766г., когато започва да се води такава статистика. Големи наводнения заляха Обединеното кралство и отнеха живота на десетина души, а нанесените щети възлизат на повече от 6 млрд. долара. Германия преживя най-сухия април и най-влажния май от 1901г. Поройни дъждове се изляха и в България след седмици голяма суша. Местните власти съобщиха, че наводненията са отнели живота на седем души. През юни в Арабско море се образува първият в историята му циклон, който засегна Оман и Иран. Температурите също достигнаха рекордни стойности тази година. В много европейски държави април беше най-топлият, откакто се правят измервания.
Необичаен студ и ниски температури обхванаха Аржентина и Чили през юли. Световната метеорологична организация и 188-те страни членки работят за създаването на система за ранно предупреждение за климатичните аномалии. Агенцията също така исна да подобри изследването на причините, които водят до промените в климата, особено в по-бедните държави, където се очаква наводненията да нанесат тежки поражения.
Невижданите порои продължават да нанасят сериозни щети в северните райони на Индия, предупреди високопоставен представител на ООН. Климатечните промени могат да разрушат огромните селскостопански ферми в страната, а това ще засегне производството на хранителни продукти и ще създаде допълнителни проблеми. Дори малкото повишаване на температурите може да унищожи реколтата в южните райони по света. Голямата честота на засушаване и наводнения, белези на климатичните проблеми, може да бъде пагубна за земеделието.
„Културите, които разчитат на дъжда извън полусухите и полувлажните райони, са най-застрашени”, обяснява Жак Диуф – генерален директор на организацията на ООН. „Индия може да загуби 125 млн. тона от зърнената продукция, напоявана от дъждовете”. Това е следствие от намесата на несръчната човешка ръка в природата.
в-к „Интернешънъл хералд трибюн”


Световна архитектура

Новите седем чудеса на света

Кампанията, която не беше подкрепена от ЮНЕСКО се проведе с „идеята да се стимулира културния диалог и взаимния културен респект”, обясни пред Франс прес Тиа Виеринг, говорител на фондацията „Новите 7 чудеса” със седалище в Цюрих, Швейцария, организирала гласуването...

Лувърът в париж с пирамидите на архитект Йео Минг Пей

Изминали са вече 18 години от модернизиранито на Лувъра в Париж – Френският национален музей на изкуствата, който ежегодно приема милиони посетители от цял свят. За ознаменуване на 200-та годишнина на Великата френска революция в 1989г. по волята на президента на Франция Франсоа Митеран...

Архитектурни Новини

Чествахме световния ден на Архитектурата

В Централния дом на архитекта тържествено беше отбелязан 1 октомври – Международният ден на архитектурата. В залата и в градината на ЦДА се събраха десетки творци от различни поколения, приели за своя съдба съзидателната и творческата професия на архитекта...

Тракийската гробница край Александрово е предложена за световен паметник

Тракийската гробница със стенописи в землището на село Александрово, Хасковска област е открита през декември 2000 година. Намира се югоизточно от него, в надгробна могила с диаметър около 60 метра и височина 15 метра. Конструкцията е от каменни блокове, на суха фуга, върхът на купола е покрит с плоча. Живописна украса има и в трите помещения на гробничното съоръжение – запазена в различна степен...