Световна архитектура

Новите седем чудеса на света

Кампанията, която не беше подкрепена от ЮНЕСКО се проведе с „идеята да се стимулира културния диалог и взаимния културен респект”, обясни пред Франс прес Тиа Виеринг, говорител на фондацията „Новите 7 чудеса” със седалище в Цюрих, Швейцария, организирала гласуването. Инициативата за обявяването на Седемте нови чудеса на света е на швейцарския турист и режисьор Бернар Вебер, след като през 2001г. талибаните разрушиха двете гигантски статуи на Буда в долината Бамиян в Афганистан. Сто милиона души се включиха в гласуването по интернет и чрез sms, което продължи шест месеца. Седемте нови чудеса бяха избрани сред 21 обекта, предварително подбрани от общо 77 предложения. Селекцията бе извършена през януари 2006г. от жури, съставено от изтъкнати архитекти: Заха Хадид – Великобритания, Тадао Андо – Япония, Сезар Пелли – САЩ, Янг Хо Чанг – Китай, Хари Сейдлър – Австралия и Азиз Тайоб – ЮАР и председателството от бившия генерален секретар на ЮНЕСКО Федерико Майор.
Резултатите бяха обявени на стадион „Луж” в португалската столица Лисабон в присъствието на 40 хил. зрители. Церемонията, сравнима с тържествата по откриването и закриването на Олимпийските игри бе предавана по телевизията в 170 държави и гледана от 1р6 млрд. жители на планетата. Церемонията започна с отварянето на огромна златна книга върху голямата сцена, на която бяха представени древните Седем чудеса на света. После книгата беше заменена с гигантски компютър, символ на вота за новите чудеса.

ЗА ИЗБРАНИТЕ:

Великата китайска стена – 6700-километровото отбранително съоръжение е най-голямата издигана от човека структура в света. голяма част от нея е построена от 7 век до 4 век преди христа, за да защити отделните династии от нашественията на хуни, монголи и други племена.

Град Петра в Йордания – древният град Петра в югозападната част на Йордания е построен терасовидно около Вади Муса или долината на Моисей. Бил е столица на древното царство на набатеите, намирал се е на пътя на керваните и е продължил да процъфтява под римско управление, след като набатеите били разгромени през 106г. след Христа.

Статуята на Христос Спасител в Бразилия – 38-метровата статуя на Христос с разперени ръце гледа към Рио де Жанейро на атлантическия бряг от хълма Корковаду. Изваяна е от полско-френския скулптор Пол Ландовски, тежи над 1000 тона и е изградена на части във Франция, които в последствие били докарани в Бразилия. Статуята е тържествено открита на 12 октомври 1931г.

Мачу Пикчу в Перу – построени по времето на империята на инките през 15 век, големите стени, дворци, храмове и домове в Мачу Пикчу се намират на 2430м надморска височина в Андите, откъдето има изглед към долина, на 500км югоизточно от Лима. Остава загадка как големите камъни са били транспортирани на такава надморска височина, за да бъде построен отдалеченият град.

Пирамидата в Чичен Итца в Мексико – стъпаловидната пирамида, увенчана с храм на върха си, е построена на свещено място, което е било един от центровете на маите на полуостров Юкатан в Мексико. Издигната е съобразно слънчавия календар, за да може сенките по време на есенното и пролетното равноденствие да напомнят виеща се по стъпалата й змия.

Колизеумът в Рим – огромният амфитеатър в Рим е открит през 80г. от император Тит на церемония за игри, продължили 100 години. Колизеумът с 50 000 седящи места е вдъхновил дизайна на съвременни стадиони и е бил арена, където гладиатори са се сражавали до смърт.

Тадж Махал в Индия – беломраморният мавзолей в Агра, щата Утар Прадеш, е построен от император Шах Джахан между 1632 и 1654г. за любимата му съпруга Мумтаз Махал, която умира при раждане. Комплексът е ярък пример за комбиниране на индийския, персийския и ислямския стил в архитектурата и включва гробниците на императора и съпругата му.

Илиана Димитрова, в-к Арх&Арт бр. 28, 2007г


Световна архитектура

Лувърът в париж с пирамидите на архитект Йео Минг Пей

Изминали са вече 18 години от модернизиранито на Лувъра в Париж – Френският национален музей на изкуствата, който ежегодно приема милиони посетители от цял свят. За ознаменуване на 200-та годишнина на Великата френска революция в 1989г. по волята на президента на Франция Франсоа Митеран...

Архитектурата в България

- Започна изграждането на...

- Градят се два нови...

- Столичани отново ще се радват...

- Архитектурата: преди всичко...

- Архитектурната критика...

- СИТИ ЦЕНТЪР СОФИЯ ...

- Архитектурното наследство на ...

- Музей на палеолита в Южна Корея...

- Авторитетен и представителен ...